Herr-A

Första matchen av elitseriekvalet

Publicerad 2023-04-02 12:10

Malmö VK - Uppsala 2-3 (21-25, 25-13, 25-27, 21-25, 13-15)

Under lördagen var det dags för spännande volleyboll i Linhamns sporthall då Malmö skulle spela ett elitseriekval för första gången sedan 90-talet.

Ett taggat Malmö kliver in på plan med stöd av ett fullsatt Limhamns sporthall. I första set inleder Uppsala starkt med flera poäng i rad men Malmö hämtar sig snabbt. Man tar ikapp och lagen följs åt i jämnt spel. Möjligen visar sig lite nervositet i Malmö då man gör en del egna misstag framförallt i allt för många servemiss. Rutinerade Uppsala ser till att sätta in serven och lyckas genom det få chansen till en liten ledning som bär ända in i slutet av setet. Setförlust för Malmö men som ger känslan av att man har mycket kvar att ge.

Malmö bär med sig den positiva känslan in i andra set och fortsätter att spela med självförtroende. Bra servemottagning gör att centrar Carl och Igor kan få dunka in flera poäng och splittrar Uppsala-blocket. Malmö hittar också en stabilare nivå i egna serven vilket gör att man börja pressa Uppsala med bra block-defense. Pressen leder till flera anfallsmisstag av Uppsala och Malmö rycker ifrån till en stor ledning. Med publiken i ryggen trycker Malmö ner Uppsala totalt. Hemmalaget passar på att gör byten och belönas direkt då center Magnus inleder med att ta flera raka blockpoäng och vänsterkant Elias dödar bollen direkt i anfall. 25-13 till Malmö.

Uppsala visar att man inte kommer vika ner sig och kommer snabbt tillbaka till en högre nivå i tredje set. De spelar stabilt i servemottagning och hittar anfallsvägar via Malmöblocket till poäng. Elitserierutinen visar sig också då man spelar disciplinerat försvarsspel och plockar upp alla pet som i division 1 skulle ge poäng. Uppsala har en liten ledning fram till 15-17 när Johan Mårtensson plock fram ett ess och ger Malmö chansen att gå ikapp till lika. Ett gastkramande setslut som kan sluta hur som helst avslutas tyvärr med att Uppsala drar det längsta strået, vinst 25-27.

I fjärde set får Malmö en liknande inledning som i set två och man drar iväg till en tidig ledning. Uppsalas tendens att göra fler misstag i underläge håller i sig och hemmalaget tar sig igenom setet med flera bollars marginal. Det blir lite mer spännande mot slutet när Uppsala höjer pressen men tillslut tar Malmö setet 25-21.

Matchen går alltså till ett avgörande femte set. Man kan undrar om det egentligen var oundvikligt då Uppsala i alla tre Play down-matcher spelade femsetare mot Södertelge(!). Lagen följs åt de första bollarna innan Uppsala får ett break och byter sida med ledning 5-8. Malmö viker dock inte ned sig utan fortsätter att kämpa till ställning 12-12. I slutändan räcker inte kämpandet hela vägen och Uppsala slår in matchbollen och vinner 13-15.

Bästa spelare i Uppsala gavs till Adam Ndiaye som var svårstoppad på högerkanten. I Malmö gick priset till lagkapten Johan Mårtensson som ledde laget genom matchen på bästa sätt. Enda sorgeämnet för dagen var att Oskar Björk, en av Malmös passare, fick stanna hemma med kort varsel på grund av sjukdom. Även Uppsala saknade en viktig spelare i passare Alex Jenkins men fick god ersättning i andrapassare Pontus Fredstam som fyllde den luckan med bravur.

Trots att en femsetsförlust i vanliga fall brukar kännas tung går Malmö av planen med mycket glädje och stolthet i det man presterat tillsammans. Man har samlat klubben i ett fantastiskt event med full läktare och man har pressat Uppsala och visat att man har en högsta nivå som utan tvekan är av elitseriekaliber. Extra roligt är att man får en ny chans borta i Uppsala den 16/4 att skrälla sig in i Elitserien. Stort tack går till alla i och utanför klubben som hjälpte till för att arrangera dagen till att bli så bra som den var. Vi hoppas på att Malmö får nya chanser till elitseriearrangemang i framtiden!

Md st dmedlem
Bli stödmedlem i Malmö VK! Endast 300 kr som ger dig fritt inträde på våra elitseriematcher.
Md elitserien logo vit
Md md intresse mvk
Md basesport ny logo
Md logga alone 500x172
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub