Herr-A

Referat från Malmö VK - Lunds VK

Publicerad 2024-02-11 12:37

Malmö VK - Lunds VK 1-3 (21-25, 20-25, 25-17, 21-25)

Under lördagen utspelade sig ett härligt derby i Helenholmshallen mellan Malmö och Lund. Hemmapubliken såväl som tillresta bortasupportrar fick se en spännande match med fina bolldueller. I förra mötet i Lund tog Malmö oväntat en setvinst och hade stundtals känning på mer än så. Förutsättningarna inför matchen var alltså att man slog ur underläge men förutsättningarna fanns för att skaka Lund ännu en gång.

Matchen inleds på bästa vis för Malmö då man i Rasmus Collins serve drar ifrån ledning med hela 8-2. Lund får fram Patrik Johansson till nät som levererar direkt i anfall och Lund arbetar sig långsamt ikapp efter mindre skarpt spel från Malmö till ställning 10-12. Fortsatt jämnt spel med liten fördel till bortalaget fullbordar vändningen och ställning 17-16. I "crunch time" för setet runt 20 poäng tappar Malmö sitt servande med flera miss i rad vilket gör att man inte får chansen att gå om. Istället tar Lund första setsegern 21-25.

Det är fortsatt jämnt spel i andra set där Lund får första rycket efter att Malmö fastnar i servemottagningen. Libero Arash Azadfar kommer in och gör en glädjande elitseriedebut efter lång tids knäskada och gör en fin insats i att stabilisera mottagningen under resten av matchen. Precis lagom till att Malmö tagit sig ikapp kommer en ny dipp för hemmalaget där Lund återigen får ett försprång. Bortalaget spelar bra defense lett av libero Johan Svensson vilket gör att de längre bollduellerna landar till Lunds fördel. Setvinst 20-25 till Lund.

Malmö håller humöret uppe och får i tredje set ny utdelning i servarna och kan ta ledningen 12-9. I underläge börjar Lund göra flera egna misstag och tvingas till timeout. Stabil sideout från hemmalaget där högerkant Fabian är svårstoppad utökar ledningen och Malmö går mot en setseger. Ledning 22-15 blir till 25-17 och reducering 1-2 i set.

Lund visar prov på hur man tar sig ur en dipp och inleder fjärde set med ny skärpa. Högerkant Przemek Smereka bombar in hoppservar och även när Malmö löser servemottagningen bra stänger Lund anfallsvägarna med bra block. Den tidiga ledningen från Lund sätter press på Malmö och underläget hänger kvar. Lund ser ut att går mot en säker vinst när Malmös Patrik Bertilsson kommer in för att serva. Flera spännande bolldueller går Malmös väg och underläget reduceras till 20-22. Närmare än så kommer dock aldrig hemmalaget och får se sig besegrade 21-25.

Sett till helheten gör Malmö en bra match där man under större delar bjuder på kvalificerat motstånd. Avgörande blir att Malmös sämre sekvenser blir något för många och för långa jämfört med Lunds. MVP-priset i Lund gick till libero Johan Svensson som var överallt i bakplan i både upptäckning och defense. Nämnas bör också center Patrik Johansson som var svårstoppad och bäste poängplockare i sitt lag (!) med hela 17 pinnar. I Malmö gick priset till Rasmus Collin som även hade bra stöd i sina anfallskollegor Johan Mårtensson och Fabian Ramén.

Nästa match spelas borta mot Vingåker den 24/2 där viktiga poäng står på spel i jakten på en slutspelsplats.