Herr-A

Säsongens sista match och referat

Publicerad 2023-04-17 19:20

Uppsala - Malmö VK 3-0 (25-16, 25-23, 25-21)

Den långa resan upp till Uppsala och det avgörande returmötet i elitseriekvalet påbörjades redan på lördagen med övernattning i Stockholm. Förutom att två spelare fått stanna hemma på grund av sjukdom och skada var det fina förutsättningar för Malmö att skaka om och utmana om en elitserieplats. Laget var taggat att avsluta säsongen på bästa sätt tillsammans och hade en god känsla med sig från förra matchen där man var nära att knipa segern. Förutsättningarna vara klara: Malmö var tvungna att vinna matchen och sedan vinna ett avgörande golden set.

Uppsala hade gjort ett fint jobb med att bygga upp evenemanget till en publikmatch och det var en välfylld läktare i Fyrishov som hejade på med trummor och tutor och bidrog till fantastisk stämning. En ytterligare detalj i sammanhanget var att Uppsalas passare Alex Jenkins på förhand aviserat att detta skulle bli hans sista match i klubben.

Med dessa bitar i ryggen rivstartar Uppsala första set och visar upp en helt annan nivå än den man hade i första matchen. Ett högt servetryck i kombination med Malmös ovana att spela i en så högljudd hall ger Uppsala en tidig ledning. Bortalaget hamnar på bakfoten och Uppsala fortsätter med högt tempo i anfallsspelet som öppnar svagheter i Malmöblocket. Malmö hämtar sig och hittar lite lugn i egna spelet men försent då ledningen blivit alldeles för stor. Första set till Uppsala 26-16.

Malmö hämtar andan och lyckas hänga med bättre i de första poängen i setet. Därefter gör Uppsala ett nytt ryck och får en stor ledning. Malmö viker dock inte ned sig utan fortsätter att spela och hålla huvudet uppe. Vid ställning 17-12 går center Mats ner för att serva. Långsamt vinner man ikapp poäng och får möjlighet att stanna i egen serve och pressa Uppsala till misstag. Via högerkant Fabians hoppserve tar man helt ikapp och helt plötsligt är det ställning 19-19 och man har ett spännande setavslut framför sig. Malmö får chansen men med små marginaler tar Uppsala ändå vinsten med 25-23.

En tiominterspaus (även detta ovant för division 1-spelande Malmö) senare och tredje setet sätter igång. Tuffa förutsättningar med att Malmö måste vinna tre set i rad och faktumet att man var så nära att vinna andra set ger lite sänkt energi. Ledningen går inledningsvis till Malmö men Uppsala släpper inte på gasen och spelar skoningslöst effektiv side-out i kombination med fin defense. Malmö hänger kvar poängmässigt men tillslut orkar man inte och Uppsala vinner setet 25-21 samt matchen 3-0.

Uppsala gör en stark insats och vinner matchen tillika elitserieplatsen välförtjänt. I efterhand hade Malmö möjligen behövt ta chansen att vinna hemma för att riktigt pressa Uppsala. Passare Jenkins gör en sista match värd namnet och löser otroliga pass även i de fall Malmö lyckas pressa Uppsalas servemottagning. Malmö står överlag upp bra mot Uppsalas press och spelar jämnt i två av tre set. Samtidigt lyckas man inte riktigt få till detaljerna i det egna spelet när man är opressad och lämnar därför matchen lite besvikna över att man inte fick till det när det gällde som mest.

Sett till det större perspektivet har Malmö gjort en fantastisk säsong med vinst i division 1 och man har gjort det tillsammans som ett lag hela vägen. Precis på det sätt som gör volleyboll roligt och som gör att man fortsätter att spela, även med en medelålder på 35 år.

Tack till alla som följt Malmös herrar genom säsongen. Vi ses igen nästa höst.

Md st dmedlem
Bli stödmedlem i Malmö VK! Endast 300 kr som ger dig fritt inträde på våra elitseriematcher.
Md elitserien logo vit
Md md intresse mvk
Md basesport ny logo
Md logga alone 500x172
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub