Herr-A

Vinst 7av 7 satt långt inne!

Publicerad 2022-10-23 20:41

Malmö VK – RIG Falköping 3-2 (20-25, 23-25, 25-15, 25-19, 15-12)

Under lördagen stod ungdomarna från riksidrottsgymnasiet i Falköping som motståndare. Matcherna mot Rig brukar för Malmö av tradition bli tuffa och jämna tillställningar vilket också dagens match visade sig vara.

Inledningen av matchen börjar med en tuff start för Malmö där man inte hittar rytmen i sitt anfallsspel och har svårt att döda bollen. Rig börjar efterhand också pressa mer i sin serve och drar ifrån ännu mer. Malmö rycker upp sig och börjar plocka poäng men för sent och Rig kan ta hem setet tämligen komfortabelt med 20-25.

I andra set rivstartar Malmö med bra serve och blockspel. Center Magnus tar flera poäng framme vid nät då han stänger Rigs anfallsutvägar både på kant och i mitten. Rig bjuder även på flera misstag i rad som ger Malmö en tidig, bekväm, ledning. Malmö slappnar dock av lite för mycket när poängen rinner på och man slarvar bort en del chanser i transition som hade kunnat göra ledningen ännu större. Detta visar sig bli kostsamt då Malmö vid ledning 16-8 bjuder på en spektakulär kollaps. Rigs ena passare går ner för att serva och genom en blandning av bra servar, lite tur med två nätrullare och dåligt mottagningsspel från Malmö har ställningen istället blivit 16-14. Hemmalaget rycker upp sig bland annat genom två singelblock av Johan på vänsterkanten och man drar på nytt iväg med ledning 21-14. I teorin (och kanske praktiken) borde setet vara vunnet men en ny period med svajig mottagning och där Malmö inte tar chanserna i anfall man får gör att Rig kommer ikapp på osannolikt vis och vinner setet med 23-25.

Ett gemensamt prat i setpaus och Malmö ställer sig på plan i tredje set med en beslutsamhet om att inte låta Rig åka hem med en enkel vinst. Hemmalaget inleder på liknande vis som i förra setet och drar ifrån genom bra blockspel och stabila anfall. Rig kämpar med sitt anfall och Malmö börjar hitta tillbaka till en positiv och lugn energi i laget. När bortalaget tar timeout pratar Malmö om att behålla fokuset för att undvika en upprepning av föregående set. Även med det stora underläget kämpar Rig på och spelar stundtals fantastisk defense vilket gör att man vinner några långa bolldueller. I slutändan håller Malmö dock ihop sitt spel och vinner setet enkelt med 25-15.

Fjärde set har en jämn inledning där Malmö missar en del serve vilket gör att pressen på Rig att hitta lösningar i sitt anfall försvinner. Lagen följs åt till 13 poäng innan Malmö spelar upp flera försvarsbollar och hittar smarta anfall i det det egna centerspelet som ger poäng. Malmö höjer dessutom nivån i servarna och man arbetar sig fram till ledning 20-14. Rig kämpar in i det sista och reducerar resultatet en aning innan Malmö vinner med 25-19.

Avgörande set inleds lite trevande med flera längre bolldueller men utan att något lag hittar det lilla extra. Malmö sliter sig till en viktig ledning 8-6 vid sidbytet och kan därefter spela ut ordentligt. Som sig bör i en femsetare blir det ändå lite spännande när Malmö gör några misstag mot slutet av matchen. Tillslut kan man dock fullborda vändningen genom att slå in bollen för vinst 15-12!

Dagens match är en tillställning med både högt och lågt. Rig Falköping spelar riktigt bra när de spelar bra men drabbas på klassiskt juniorvis också av svackor med många misstag. Man ställer dessutom upp med ett lite ovanligt tvåpassar-system men lyckas bra med detta då båda passare håller en hög nivå och sätter upp ett snabbt anfallsspel. Malmö gör troligtvis en av sina sämre prestationer men visar fortsatt på en hög lagmoral i att man kämpar vidare tillsammans och lyckas vända matchen efter två mentalt tunga set. Matchens MVP går till Nils Åkerman på vänsterkanten som kommer in med dels ett lugn och samtidigt en hög energi och genom sina prestationer leder laget i vändningen och ser till att Malmö fortsatt är obesegrade i årets serie.

Nästa match spelas mot Engelholm den 10/11.